Често задавани въпроси
Хотел Лист
Ресторант и бар
Бизнес туризъм
Созопол
Услуги
Контакти
Цени


Често задавани въпроси

1. Какви са възможностите за организиране на семинари/конференции в хотела

Допълнителна информация за помещенията за конференции, с които разполагаме може да получите тук. По желание на гостите може да се съставят специално пакети за настаняване и/или изхранване, които да отговарят на Вашите изисквания. За допълнителни въпроси се свържете с нас чрез формата за въпроси, чрез електронната поща или по телефона. 

2. Мога ли да се включа към закуската/обяда/вечерята на шведска маса в ресторанта, ако не съм гост на хотела?


Да. Всеки е добре дошъл в ресторант „Вила Лист”. За желаещите да се включат към шведската маса предоставяме тази възможност срещу предварително закупен талон на Рецепция. Ресторантът предлага и обслужване а-ла-карт.
 

3. Какво представлява апартаментът и до колко човека могат да се настанят?


В хотела има различни по големина и разположение апартаменти. При част от тях отделните помещения са разделени от врата, което е по-удобно за добри познати и приятели, при други разделението е само видимо, което е идеално за семейства с деца. Апартаментите са с изглед към града или към морето, луксозни, ВИП и Президентски апартамент. Цените по отделните апартаменти можете да намерите тук. Настаняването в апартаментите е за до 4 човека. Хотелът разполага с един апартамент за до 6 човека. 

4. Подходящ ли е хотелът за семейства с деца?


Хотелът е удобен за семейства с деца, тъй като разполага с детска площадка, специални детски басейни с подходящи размери, детски столчета в ресторанта, възможност за поставяне на детски креватчета за най-малките след специална заявка или запитване на Рецепция. През основния сезон на гостите на хотела на разположение е детска стая с аниматор срещу заплащане. 

5. Има ли възможност за паркиране в близост до хотела?


Пред хотела има ограничен брой места за паркиране, определени за гостите без допълнително заплащане. Необходимо е изрично да предупредите, че ще Ви е нужно място за паркиране при резервация и при възможност ще Ви бъде подсигурено. 

6. Какви възможности има за свързване към интернет в хотела и какви са цените за ползване?


По-голямата част от хотела, общите части, ресторанти и барове имат перфектно покритие с безжичен интернет, който гостите на хотела могат да използват безплатно. От друга страна всеки може да се възползва от малкия бизнес кът, където да ползва интернет срещу малка такса.

7. На какво разстояние е плажът? Включени ли са шезлонгите и чадърите в цената?


Централният плаж на Созопол се намира непосредствено пред малък пясъчник с шезлонги, които са част от хотела. Шезлонгите и чадърите на самия плаж са собственост на концесионера на плажа и той определя цените за тях независимо от хотела.

8. Кога трябва да се освободи стаята в деня на заминаване?


Стаите в хотел „Вила Лист” се освобождават до 12:00 в деня на заминаване. При възможност освобождаването се отлага за по-късно. Тази услуга се нарича „късно освобождаване” и се заявява и заплаща предварително на Рецепция. 

9. Позволява ли хотелът настаняване с домашен любимец?


Не. За съжаление политиката на хотела забранява настаняването с домашни любимци. 

10. Ако съм гост на хотел „Вила Лист” мога ли да каня приятели/роднини на посещение?


Достъпът до стаите на хора, които не са гости на хотела е забранен. Вашите посетители могат да посещават свободно лобито на хотела и баровете, ресторанта, както и да ползват допълнителните услуги, басейните и шезлонгите на хотела при възможност срещу заплащане.